Je eenmanszaak omzetten naar een BV heeft niet alleen belastingtechnische gevolgen. Vaak is ook het aansprakelijkheidsaspect een belangrijk motief. Je wil immers niet je privé bezittingen op het spel zetten voor je zakelijke activiteiten..

Je kunt in de loop van het jaar vaak nog besluiten met terugwerkende kracht per 1 januari van dat jaar je eenmanszaak om te zetten naar de BV-vorm. Als je overweegt als BV verder te willen ondernemen, neem dan contact met ons op om te kijken naar de verschillende keuzes. Vooral als sprake is van meerwaarde, samenwerking met een derde of toekomstige bedrijfsopvolging is goede begeleiding belangrijk.

Als je nog met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 naar een BV wil, hou dan de volgende termijnen in de gaten:

  • Ruisende inbreng (je rekent dan met de belastingdienst af over de stille reserves en boekwinsten) kun je nog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 regelen. Het is dan nodig voor 1 april 2019 een intentieverklaring te hebben getekend en opgestuurd naar de belastingdienst. De oprichting bij de notaris moet uiterlijk 1 oktober hebben plaatsgevonden
  • Kies je voor de geruisloze inbreng (zonder fiscale afrekening) per 1 januari 2019 dan moet je uiterlijk 1 oktober 2019 een intentieverklaring registeren. Oprichting moet dan uiterlijk voor 1 april 2020 plaatsvinden.

Ben je benieuwd naar de voordelen van een BV? Kom dan eens bij ons langs.

Van eenmanszaak naar VOF-maatschap

Als je als eenmanszaak met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 een VOF of maatschap wil aan gaan, dan moet voor 1 oktober 2019 een VOF- of maatschapsakte zijn opgesteld en moet de VOF of maatschap zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.