Nieuw BTW nummer voor eenmanszaak en ZZP

Bij eenmanszaken en zzp’ers is het BTW-nummer gebaseerd op het BSN van de eigenaar. Omdat het BTW-nummer in uw uitingen naar buiten (facturen, website, etc) bekend wordt gemaakt is dit vanuit privacywetgeving ongewenst.

De Belastingdienst is hierop aangesproken en heeft daarop actie ondernomen. Als het goed is heeft u (of gaat u) daar correspondentie over ontvangen. Stuur deze brief door naar uw boekhouder.

De systematiek wordt als volgt:

 • Het ‘oude’ omzetbelastingnummer blijft bestaan. Dit nummer wordt gebruikt in de communicatie naar de Belastingdienst. Voor de aangifte BTW verandert er niets. Deze wordt onder het oude nummer ingediend.
 • Naast het oude nummer ontvangt u een ‘BTW-identificatienummer’. Dit nummer wordt gebruikt in al uw uitingen naar buiten: op de factuur; op de website; naar buitenlandse afnemers en buitenlandse toeleveranciers.

Het nieuwe BTW-indentificatienummer dient met ingang van 1-1-2020 in al uw uitingen naar buiten te worden gebruikt.

Concrete stappen

Wat betekent dit concreet voor u?

 1. Verkoopfacturen
  1. Factureert u op voorbedrukt briefpapier, dan dient u tijdig nieuw papier te bestellen
  2. Factureert u met factuurtemplate in bijvoorbeeld Word of Excel, dan dient u uw template op 1 januari 2020 aangepast te hebben
  3. Factureert u met een online boekhoudpakket dan zal er in sommige gevallen in de software een aanpassing nodig zijn: u heeft het oude nummer immers voor de aangifte nodig en het nieuwe nummer moet op de factuur. Veelal is er in de software maar 1 plek waar u het nummer kunt ingeven.
  4. Factureert u met yuki? Yuki heeft aangegeven dat er in december a.s. een aanpassing in de software komt. Burele klanten hoeven niets te doen!
 2. U dient uw website aan te passen.
 3. Factureert u ‘BTW verlegd’ aan uw afnemer? U moet tijdig het nieuwe BTW-identificatienummer van uw afnemer opvragen!
 4. Wordt aan u ‘BTW verlegd’ gefactureerd door uw leverancier? U moet uw nieuwe BTW-identificatienummer aan uw leverancier geven!
 5. Alle buitenlandse leveranciers dienen vanaf 1-1-2020 uw nieuwe BTW-identificatienummer te krijgen: bijvoorbeeld softwareabonnementen!!

Software uit buitenland

Op het laatste punt willen wij u nader informeren. Veel voorkomende softwareabonnementen zijn MSOffice, Adobe, Dropbox, Google, etc. Veelal zijn deze bedrijven gevestigd in bijvoorbeeld Ierland.

Deze buitenlandse softwaregiganten zullen u als buitenlandse particulier gaan beschouwen vanaf 1 januari 2020 en zal aan u met buitenlandse BTW gaan factureren (veelal Ierse BTW). Deze BTW mag u als ondernemer dan niet bij de Nederlandse fiscus terugvorderen. Dat kunt u terugvorderen bij de Ierse fiscus, via een omslachtige, langdurige procedure, die veelal, vanwege het geringe belang achterwege wordt gelaten.

Wilt u de factuur van deze bedrijven zonder BTW blijven ontvangen dan moet u bij deze leveranciers tijdig het nieuwe BTW-identificatienummer laten registreren. De factuur zal dan zonder buitenlandse BTW worden opgesteld. Krijgt u nu facturen van deze bedrijven met daarop buitenlandse BTW, dan is het zaak het abonnement te wijzigen naar een zakelijk abonnement met het juiste BTW nummer.

Get 30% off your first purchase

X